Nytt läromedel - Rymden och rymdfärder 2019/2020.

Nu i sommar är det 50 år sedan människan landade på månen, den första av sex landningar mellan 1969 och 1972. Just nu pågår en revolution när det gäller mänskliga resor i rymden, en ny rymdstation byggs i månens omloppsbana av flera länder i samarbete, man ska landa på månens yta och lite längre fram vidare till Mars. Dessutom nås vi av spännande nyheter från vårt solsystem, t.ex. 30/5 SVT - Gigantiska mängder med vatten på Mars upptäckt. I september i år ska Sveriges andra astronaut, och första kvinna,  Jessica Meir tillbringa ett halvår på Internationella rymdstationen. Viktigt att skolan också uppmärksammar hennes prestation också.*

Rymden och rymdfärder är en utmärkt plattform att intressera unga för naturvetenskap och teknik och i nya läroplanen har människans utforskning av rymden fått en uttalad tyngd.

Det finns få läromedel om människans utforskning av rymden, flera av de vi har tittat på brister i aktualitet, ibland skildras bara USA:s prestationer och i något fall förekommer felaktigheter (viktlös/tyngdlös). Vi har tagit fram en produkt för dig som pedagog där du slipper leta aktuell och balanserad kunskap lämplig för skolans olika åldrar.

Hur läromedlet fungerar
Pedagogerna/enstaka elever öppnar Rymden och rymdfärder 2019/2020 i webbläsaren på dator, inte surfplatta, och navigerar med olika flikar. På en flik om ett ämne kan man t.ex. läsa en artikel (bild och text), se videoklipp, klicka på länkar för fördjupning och lyssna på ämnets ljudfil. Man kan använda alla ljudfiler ihop som en ljudbok (finns som funktion). Man kan skriva ut valda delar eller allt samman som ett kompendium/bok.

Pedagogen skickar ett eller flera PDF-dokument till elevernas surfplattor/datorer (produktens alla sidor/kapitel har en utskriftsfunktion till ett PDF-dokument). PDF-dokumentet är klickbart, tillhörande länkar fungerar, t.ex. kan Youtube-klipp spelas upp.

Tekniska krav
Skivan passar för både Mac- och Pc-datorer med webbläsare, program för uppspelning av ljud och film (är inbyggt i moderna datorer), Internet-uppkoppling och som har DVD-läsare (vi kan skicka en nedladdningslänk om du saknar). Funkar inte för surfplatta eller mobil men kan exportera/skriva ut klickbara PDF-filer för just surfplatta/mobil.

Om innehållet
Rymden och rymdfärder 2019/2020 har fyra nivåer, anpassade till låg-, mellan- och högstadium samt en nivå för gymnasiet som också fungerar som lärarfortbildning. Se http://www.rymdkunskap.se/dummy.pdf hur funktionaliteten är uppbyggd, själva produkten är dock mer utvecklad än dummyn är).

På en flik/kapitel kan man t.ex. läsa en eller flera artiklar (bild och text), se videoklipp, klicka på länkar för fördjupning och lyssna på ämnets ljudfil. Man kan använda alla ljudfiler ihop som en ljudbok (finns som funktion). Man kan skriva ut valda delar eller allt samman som ett kompendium/bok. Ett flertal avsnitt har frågor, övningar och laborationer. Dessutom finns också lektionstips från över 1000 lärare.

Rymden och rymdfärder 2019/2020 har fem huvudområden:
1. Hur fungerar det att leva och bo i rymden
Inte som på film, än.
Upplevd tyngdlöshet
Hur fungerar raketer
Rymdfärjor och rymdkapslar
Risker med rymdskrot
Andra risker i rymden
Hur lever man i rymden?
Rymdpromenader
Rymdstationer
Internationella rymdstationen
Nytta med rymden
Rymdturism

2. Månresorna 50 år
Sovjetisk ledningen i rymdkapplöpningen
Kennedys mål är månlandning
USA tar den långa vägen
Sovjetunionen tar en kortare väg
Apolloprogrammet
Apollo 8
Apollo 9
Apollo 10
Apollo 11
Apollo 12
Apollo 13
Apollo 17
Lunokhod- och Lunaprogrammen
Kapplöpningen avslutas ASTP
Har månlandningarna ägt rum?

3. Mot månen 2024 och Mars 2033
Rymdfärjor förolyckas
Constellation-programmet
Artemis-programmet
Lunar Orbital Platform-Gateway
Deep Space Transport
Space X
Blue Origin
Kinas rymdambitioner

4. Solsystemets himlakroppar
Solsystemet bildas
Jordens utveckling, liv, månen, årstider, mm
Planeter och dvärgplaneter
Avstånd i rymden
Utforskning av Merkurius
Utforskning av Venus
Utforskning av Mars
Utforskning av Jupiter + månar
Utforskning av Saturnus + månar
Utforskning av andra kroppar

5. Smått och gott om rymden
Observera rymden/teleskop
Finns utomjordiskt liv?
Exoplaneter
Nytta med rymden
Lektionstips från över 1000 lärare
Länkar till externa pedagogiska resurser
Filmklipp att använda pedagogiskt, för olika åldrar
Tips på lekar, experiment, studiebesök etc
Läromedel för utskrift, fritt att använda
Rymden inom litteratur, film, musik etc.
Källor

Villkor
Reservation för slutförsäljning. Spel, musik och annan media, som denna produkt, omfattas inte av öppet köp.

Information hur man beställer
Beställ genom e-post till kontakt@rymdkunskap.se . Ange beställare (namn och skola), kontaktuppgifter till beställare (e-post och mobiltelefon), leveransadress och fakturadress. Beställning bekräftas med svar via e-post

Pris och leverans
Läromedlet Rymden och rymdfärder 2019/2020 kan levereras från 30/6, ni väljer själva för vilket läsår ni vill ha fakturan på. Ett exemplar medger licens för en hel skola/skolenhet.  Rymden och rymdfärder 2019/2020 levereras på en DVD-skiva. Har du ingen DVD-läsare i din dator kan vi skicka en länk till dig för nedladdning också.

ORDINARIE PRIS: 4992 kr + moms. 50% rabatt för beställningar gjorda senast 18/6 ==> Pris 2496 kr +moms.


RYMDKUNSKAP.SE , 08–366 033

 

* Jessica har tidigare varit aquanaut ombord på NASA analog-station på havets botten, NEEMO. Mer info i
   läromedlet.